Samodzielnie przygotowane cytryny w syropie są świetnym dodatkiem do herbaty. Na ich bazie możecie również przygotowywać wody smakowe. Wystarczy, że do wody mineralnej dodacie kilka cytryn oraz np. imbir, miętę, kostki lodu i… gotowe! Macie pyszną, orzeźwiającą wodę smakową domowej roboty.

W wersji zimowej dodaję do słoików cynamon, anyż i goździki, dzięki czemu cytryny nabierają pięknego, świątecznego aromatu.

Jeśli lubicie obdarowywać bliskich ręcznie zrobionymi prezentami, smakołykami czy przetworami, to cytryny w syropie bardzo dobrze sprawdzą się w tej roli!

CYTRYNY W SYROPIE

Składniki:

– 1 kg cytryn

– 0,6-1 l wody

– 5-8 łyżek cukru

Proporcje wody i cukru zależą od tego, jak słodkie chcecie mieć cytryny.

Przygotowanie:

Cytryny obierzcie ze skórki oraz z białych błonek. Pokrójcie w plastry (0,5-1 cm) i włóżcie do słoików.

Jeśli chcecie, możecie zostawić skórki, ale wtedy konieczne będzie kilkukrotne wyparzenie cytryn oraz ich dokładne wyszczotkowanie. Ponadto cytryny ze skórkami będą miały gorzkawy posmak.

W garnku podgrzejcie wodę z cukrem do momentu, aż rozpuści się cały cukier. Tak przygotowanym syropem zalejcie cytryny w słoikach. Zakręcone słoiki włóżcie do garnka z zimną wodą, wyścielonego bawełnianą ściereczką. Pasteryzujcie we wrzątku przez około 20 minut, po tym czasie odstawcie do wystygnięcia.

Z 1 kg cytryn wyszedł mi jeden duży i jeden mały słoiczek cytryn.

Macie pytania? Piszcie śmiało! 🙂