Dlaczego maślane? Bo do zrobienia tego przepisu potrzebujemy prawie 400 g masła.

Dlaczego z rabarbarem? Bo niedługo się skończy i trzeba korzystać, póki jest. 😉

A dlaczego z kruszonką? Bo kocham kruszonkę – to najlepsza część ciasta! Znacie kogoś, kto nie lubi kruszonki? No właśnie, ja też nie. 😉

MAŚLANE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Składniki na ciasto:

– 800 g rabarbaru

– 320 g mąki Basia Extra Wypiek (ok. 2 i pół szklanki)

– 250 g masła (1 kostka)

– 1 jajko

– 3 łyżki śmietany 18%

– 160 g cukru (ok. 3/4 szklanki)

– 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

– 125 g masła (pół kostki)

– 70 g cukru (ok. 1/3 szklanki)

– łyżka cukru waniliowego

– 130 g mąki (ok. 1/2 szklanki)

– szczypta soli

Przygotowanie:

Zrobienie tego ciasta jest bardzo szybkie i proste. Najpierw przygotujcie sobie kruszonkę. Ręcznie zagniećcie w miseczce wszystkie składniki i tak przygotowaną kruszonkę wstawcie do lodówki.

Z ciastem jest równie prosto – wszystkie składniki zagniatamy. Nie martwcie się, że ciasto klei się Wam do rąk. Dzieje się tak z uwagi na dużą ilość masła i nie jest to w przypadku tego ciasta nic złego. 🙂 Zagniecione ciasto wyłóżcie do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Teraz pora na rabarbar. Obrany i pokrojony w słupki rabarbar obtoczcie w mące – dzięki temu nie opadnie na dno ciasta, a podczas pieczenia się nie przypali. Rabarbar ułóżcie na cieście wedle uznania. Ja ułożyłam „po kole”, zaczynając od zewnątrz. Na samą górę ciasta dajcie wyciągniętą z lodówki kruszonkę, którą w palcach „porwijcie” na mniejsze kawałki.

Tak przygotowane ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika koniecznie pozwólcie mu wystygnąć. Jeśli chcecie, możecie na sam koniec oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Smacznego! 🙂

Macie pytania do przepisu? Piszcie śmiało! 🙂