Sezon na kurki rozpoczęty! Z tej okazji postanowiłam przygotować dla Was moje ulubione i jednocześnie najprostsze danie z kurkami w roli głównej.

Przepis jest dziecinnie prosty!

JAJECZNICA Z KURKAMI NA MAŚLE

Składniki (na 2-3 osoby):

– duża łyżka masła

– 1 mała cebula

– 5 jajek

– 200 g kurek

Przygotowanie:

Na patelni rozpuście masło i zeszklijcie lekko cebulę. Następnie dodajcie kurki – wcześniej umyte i oczyszczone. Całość lekko posólcie. Jeśli kupicie kurki małej wielkości polecam usmażyć je w całości. Większe okazy pokrójcie na mniejsze kawałki. Smażcie kurki razem z cebulą na małym ogniu w taki sposób, żeby się nie spaliły i żeby zdążyły puścić sok i zrobić się miękkie. Jeśli zauważycie, że kurki „wchłonęły” całe masło, dodajcie go jeszcze trochę na patelnię, żeby kurki miały się na czym podsmażać. 🙂 Do tak przygotowanych kurek z cebulą dodajcie jajka, doprawcie do smaku solą i pieprzem i… gotowe.

Proste, prawda? Teraz nie pozostaje Wam nic innego, jak wybrać się na bazarek po kurki i powtórzyć przepis w domu. 🙂