Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Jedną z moich ulubionych i zarazem najprostszych do zrobienia jest pasta jajeczna. Nie ma tutaj wielkiej filozofii – łączymy ze sobą wszystkie składniki i w kilka minut pasta jest gotowa. 🙂

PASTA JAJECZNA

Składniki:

– 6 jajek ugotowanych na twardo

– 1 cebula

– 1 łyżka majonezu ( w wersji „fit” rezygnujemy z majonezu)

– 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego

– pęczek szczypiorku

– sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Ugotowane jajka pokrójcie w drobną kosteczkę. Do jajek dodajecie posiekaną cebulę, majonez i jogurt. Całość wymieszajcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Posiekany szczypiorek możecie dodać od razu lub posypać nim pastę na kanapce. Mała podpowiedź – pasta smakuje najlepiej, kiedy poleżakuje w lodówce przez minimum 1 godzinę.