Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Jedną z moich ulubionych i zarazem najprostszych do zrobienia jest pasta jajeczna. Nie ma tutaj wielkiej filozofii – łączymy ze sobą wszystkie składniki i w kilka minut pasta jest gotowa. 🙂
PASTA JAJECZNA
Składniki:
– 6 jajek ugotowanych na twardo
– 1 cebula
– 1 łyżka majonezu ( w wersji „fit” rezygnujemy z majonezu)
– 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
– pęczek szczypiorku
– sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Ugotowane jajka pokrójcie w drobną kosteczkę. Do jajek dodajecie posiekaną cebulę, majonez i jogurt. Całość wymieszajcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Posiekany szczypiorek możecie dodać od razu lub posypać nim pastę na kanapce. Mała podpowiedź – pasta smakuje najlepiej, kiedy poleżakuje w lodówce przez minimum 1 godzinę.